Dr. Schultzes Landet Somewhere

Det var en gång en doktor som hette Bent Schultze. Han älskade modelltåg. När han inte botade sjuka invånare så lekte han med sina modelltåg. I sin källare skapade Doktor Schultze en fantasivärld, Landet Somewhere. I Landet Somewhere drog han fram Aston-Delta Järnväg och Essotorp-Hult Järnväg. Han byggde små städer med hus,  fabriker och parker föreställande tiden omkring 1945.

Tryck på knappen – figurerna vaknar till liv

Vandra runt i Doktor Schultzes fantasivärld och dröm dig bort i allt som sker. Alla roliga scenerier och episoder. Se tågen som kommer körande och alla husen det lyser i. Här och var finns det röda knappar du kan trycka på. När du trycker på en sån knapp vaknar de små människorna till liv…

Vem var Doktor Schultze?

Doktor Bent Schultze kom från Danmark till Sverige och blev en stor, lokal profil i Ljungby. Han var en lika duktig läkare som modelljärnvägsbyggare. År 1965-1995 byggde och lekte han med tågen i sin källare. På ålderns höst donerade han den stora fantasifulla tågbanan till Ljungby kommun 1996.

Katastrofen!

Den revs på ett brutalt sätt och allt blev en katastrof. Landskapet av gips ruttnade sönder och rälsen rostade. År 1999 tog ABF tillsammans med Staffan Vifors över projektet och snart bildades föreningen TågCentralen. Mellan 1999-2012 återuppbyggde vi Landet Somewhere. En räddningsaktion som endast krävde 15 000 timmars ideellt arbete!

Du gillar kanske också...