Camillas Dockskåp

En äkta miniatyrist visar upp sina skapelser

”Dockor och miniatyrer har alltid fascinerat mig, ända sedan jag var en liten flicka. Mammas moster jobbade som dockreparatör i en välkänd leksaksaffär i Malmö. Jag älskade att sitta där och fantisera och se henne reparera de skadade dockorna. Och sedan fanns där ju massor av andra leksaker, inklusive dockskåp.”

Camilla Lagerstedt Odgaard har skapat i 20 år

Men det är inte förrän de senaste 20 åren som just dockskåp blivit den stora hobbyn. Nu ställer Camilla för första gången ut 12 av sina skapelser på Minivärlden Ljungby under sex veckor. Hemma i sin källare finns det säkert ett 20-tal till.

”Den traditionella skalan för dockhus är 1:16, men den gör att man lätt fastnar i ett format som styrs mer av husets storlek än vad man vill skapa. Jag jobbar hellre i skala 1:12, dels är det lite större så att det går att få fram mer detaljrika miljöer, dels kan jag skapa mina miljöer mer fritt.”

Ett herbarium i skala 1:12!

Under sommaren 2022 kommer du att upptäcka de mest skilda miljöer – skolsalen, konditoriet, kyrkan, vardagsrummet, livsmedelsaffären och mycket mer. Ett litet ”riktigt” och handgjort hebarium finns också med. Små, små pärmar med inklistrade växter.

”Det är intressant att se hur man påverkas av sin hobby. I början jobbade jag på och samlade på mig olika saker som redan fanns färdiga. Efterhand började intresset för att skapa varje detalj helt själv. Idag är jag helt förlorad i skala 1:12. Var jag än är ställer jag in ögonen på den storleken och upptäcker hela tiden småsaker som man kan förvandla till delar i m ina miljöer. Jag har blivit en äkta miniatyrist.”

Vi har också placerat ut skåpen på podier i hela vår lokal så att varje skåp får en rättmätig chans att kommunicera med sina betraktare.