Arkiv Här är ett arkiv på personer som tidigare varit med och byggt. De flesta är fortfarande medlemmar men kan inte vara med och bygga så ofta på grund av flytt, nytt jobb, eller annat som hindrat dem. Alltså inte på grund av att de fick för lite kaffe under fikat. Observera att personbeskrivningarna är oförändrade sedan de slutat, varför uppgifterna kanske inte längre stämmer. Vi har därför lagt en liten notis om vad de gör just nu. Ibland kommer de faktiskt och hälsar på och kanske möter Du dem en dag...

Allan


 

 

Allan är inte bara gladlynt och finurlig. Han dra sig inte för att berätta någon kul episod ur sitt liv heller, för det det finns många att berätta.

 

Allan är, också han, en händig mångsysslare som snickrar, lägger räls, drar kabel och visionerar landskap.
Privat bygger han modeller av byggnader och flygplan, ett arbete som kräver stor koncentration och noggrannhet.

 

En av hans finaste modeller, som finns att beskåda i vår monter på TågCentralen, är den av en gammal kyrka i Ljungby.

 

Just Nu: Allan känner sig lite för darrhänt för att bygga modeller och besöker oss ibland istället.

 Bengt N

 Bengt N, eller Nordkvist (BNo) är vår store historiker kring järnvägar i allmänhet och "Bolmabanan" i synnerhet. Han avled mitt i sitt mycket aktiva arbete kring Bolmenbanan-projektet. Här kan du läsa mer om Bengt, och information kring begravningen.
 

Ch

Ch, eller Christoffer som han egentligen heter bor inte bara i egen villa. Nej, han renoverar modellhus också. Det är ett viktigt jobb som kräver försiktigthet, tålamod och immunitet mot damm.

Känd för att ha byggt en modelljärnväg till affären Percys Väskor, som går att beskåda varje jul. Han tycker nämligen att det är alldeles för lite julskyltningsbanor numera. Helt rätt!

 

Just Nu: Är Ch Ryssbys egna ICA-handlare och fotograf. Sålunda har han väldigt mycket arbete att göra dygnet runt.

Egon

Egon föddes 1926 i Hamburg och har upplevt 2:a världskriget, Kalla Kriget, Koreakriget, Vietnamkriget, Huskriget på 1960 och 70-talen samt naturligtvis Tågkriget; då ångloken skrotades på Vislandaskroten.

 

Egon har jobbat som soldat, murare och, mellan 1970 och 1990, som fastighetsingenjör i Halmstad. Under hela sitt liv har han rest runt i olika länder, på såväl möten som sina och andras konstutställningar. Hans egna verk har visats runt om i hela Sverige, i Tyskland, de Baltiska staterna, i Ryssland och i Usa.
Han har alltså en enorm erfarenhet av livet, byggnader, länder och tåg ifrån olika epoker, vilket passar perfekt för en modellbana som utspelar sig 1945 i landet "somewhere", som Schultze sade.

 

Är numera Hedersmedlem efter att han donerat sin Märklinanläggning till föreningen. Fast han bryr sig inte, medlemsavgiften betalar han ändå.

 

Just Nu: Egon bor i Halmstad där han har många släktingar och kontakter från sitt forna arbetsliv. Han dyker upp på TågCentralen 2-4 gånger per år.

Jan

Jan började sin tågkarriär på Statens Järnvägar, sedan Banverket, och numera jobbar han för Trafikverket. Men det var bättre för, innan alla skyllde ifrån sig, tycker han, och vi kan väl bara hålla med?! Han ansvarar för elektriska system och har ansvar för att installationer/reparationer av luftledningar görs på ett korrekt sätt.

 

Han är mycket noggrann och lämnar aldrig detaljerna åt sidan. "Det är dom som dödar dej", som han säger om sitt jobb. På TågCentralen arbetar han med el- och teleinstallationer.

 

Just Nu: Har Jan fullt upp på jobbet på stambanan vilket innebär många nätter på andra ställen än hemma i Alvesta.

Krille

Krille lägger räls, bygger plintar, monterar växelmotorer, snickrar horor men bygger inte landskap, och det är ju tur, för alla kan ju inte göra det. Krille samarbetar ofta med Danne och Johan och gör han inte det så springer han runt och fotograferar, mot fotografens vetskap. Fast bilder är ju alltid bra att ha.

 

Precis som Peter har inte Krille några svårigheter att släppa ifrån sig ett skratt när någon sagt något roligt. Krille som nu bor i egen våning i söderläge planerar nu att fylla ett av sina rum med en tågbana som Danne och Johan kan komma och leka med.

 

Just Nu: arbetar Krille mycket på Strålfors. Andra saker än just tåg drar i livet men vi hoppas att han kommer tillbaka när han fyllt 50, eller 60.

Peter

Peter är elansvarig och har också agerat byggledare. Han tog tag i digitaliseringen av ADJ-banan och lade grunden till det arbete som Johan senare slutförde i form av standradskrivning och planering.

 

Peter är den enda i föreningen som har full el- och elektronikutbildning vilket gör han till en mycket viktig kolbit i ångpannan. Även om alla kablar inte alltid kopplas rätt så är han envis och ambitiös och drar sig inte för att leta upp de elfel som alla andra har en tendens till att skapa.

 

Hemma i Växjö planeras en egen digitalbana, men tyvärr verkar tågen ha slut på kol där; för tillfället…

 

Just Nu: Peter arbetar förfullt i Växjö, dit han flyttade hösten 2011. Han har familj och tyvärr bristande tid för tåg just nu, men kommer tillbaka så fort han får möjligheten…