Vårtåget 4/3 Kl 10-15

Öppet kl. 10-15

Det händer som vanligt mycket på årets Vårtåg!

Nu är jul och tomtar förpassade till sina hemliga tillhåll. Lokaler och utställningar är uppfräschade, Millans Café är laddat med hembakad kärlek och fyndhörnan laddad med fynd och mycket annat. Lok, vagnar och banor är nyputsade och fina och Biografen  SAGA visar gamla filmer på bl a Karlshamn-Vislanda-Bolmen-Halmstad Järnväg (Bolmenbanan) och Stinsen på Lyckås med Edward Persson i huvudrollen.

Fina utställningar

Du kan återigen njuta av Camilla Odgaards fina dockskåp som finns utplacerade lokalerna. Dessutom har Camilla byggt upp sin Trollskog med egna handgjorda troll med stor personlighet och berättelsen om trollet Blåfot.

Willy Bergs små bilmodeller och Nils-Inge Gustavssons fina modeller av gamla bensinmackar hittar du i rummet ”Bilnostalgi”. Sedan har vi Jonas Richthoffs historiska montrar med en rapsodi av tennsoldater och då inte minst Slaget vid Narva En riktig historielektion. Och en hel del mer.

Lilla Småland

Vår underbara miniatyrvärld och historiebok över sydvästra Småland växer vidare och du kan njuta av ett detaljrikt och fantasifullt landskap. Lidhult är klart med en uppsjö av nybyggda modellhus i exakta kopior av 40-50-talet. Och i staden händer det massor av små episoder som det gäller att upptäcka. Här kommer det cyklister och bilar kör av vägen. Ett bröllopspar på vespa och där borta halkar likkistan ur bilen. Lidhultsån rinner för fullt och kvarnen är igång.

Tågen rullar runt i makligt takt och visar upp hela historien med ånglok från 1880 till de sista rälsbussarna på 60-talet.  Ångbåten Vega ligger och guppar vid piren vid Unnens station, och lite längre in kan du se hur man tar upp stockar till Unnens stora sågverk som revs på 1940-talet.

Du vet väl att förr kunde man köpa en tågbiljett från Östra station i Halmstad till Unnaryd. Då ingick det en extra transport från Åsen ner till Unnen, och därefter blev det ångbåt resten av vägen….

Landet Somewhere

Dr Schultzes livsverk och gamla privata modelljärnväg, som föreningen återuppbyggde under 12 år är en fantastisk resa tillbaka till 50- och 60-talets modellbygge. Här finner du också historien om den jovialiske och samtidigt infallsrike doktorn från Köpenhamn. Utställningen är intressant läsning för den intresserade.

Skaparhörnan

Alla småbanor är trimmade för att barnen ska kunna köra själva och ha riktigt roligt. Succén Haren & Sköldpaddan är igång och det är bara att tävla om vem som är snabbast av de två djuren. :-). Den populära Robotbanan är uppfräschad och fin. Det är bara att utmana pappa och mamma, eller din kompis. Vill du hellre pyssla, eller bygga med Lego så gör du det.

Föredrag

Vår enormt kunnige medlem Ronny Nilsson berättar vid valda tidpunkter om HBJs spännande tillkomst. (Halmstad-Bolmen-Järnväg). 11.30, 12.30 samt 13.30.

På Minivärlden Ljungby hittar du alltid något intressant och skoj för alla åldrar och de flesta intressen, så missa inte Vårtåget för nästa gång är inte förrän den 5 och 8 april.

Välkommen den 4 mars kl 10-15.

 

 

Du gillar kanske också...