Bertils modelltågssamling helt i nyskick

Bertil Ingvar Johansson (1930 – 2015) samlade modelltåg i hela sitt liv. I juli 2012 donerade han större delarna av sin samling till Minivärlden. Det rör sig om cirka 500 lok, vagnar, modellbilar och militärmodeller, alla i originalförpackningar och helt oanvända.

Här ser du en bråkdel av samlingen. I framtiden kommer vi att visa upp samlingen i sin helhet.

Varför älskade Bertil tåg?

Bertils intresse för järnväg och tåg var livslångt. Hans fosterfar, John E. Nelson (Nilsson på svenska), jobbade mellan åren 1898 och 1915 som eldare och reparatör på järnvägen C&NW (Chicago and North Western Transportation Company). Han var hemma och hälsade på släkten i Sverige, och skulle återvända till USA med Titanic. Tyvärr (som väl var) missade han avfärden och flyttade sedermera till Hässlehult 106 i Hyltebruk 1918.

Här växte Bertil upp bara, 100 meter från järnvägen, och blev med tiden en aktiv samlare. Men ingen byggare. Gården krävde för mycket tid.
Första loket Bertil köpte var ett TT120 Top Taylor på 1960-talet. Det sista loket köpte han 1999 och det var ett Rivarossi Big Boy, ett ledat Mallet-lok.

Tack Bertil!

Varför visar vi upp Bertils tågsamling?

Bertil donerade sin samling till oss på Minivärlden efter ett besök här. Han tyckte att Minivärlden var rätt plats att visa upp och bevara den som en helhet. Han gillade också vårt ideella engagemang i Ljungby Järnvägsförening TågCeentralen.

Har du något du vill visa upp eller donera så hör gärna av dig till oss. Läs mer om donationer här.

Du gillar kanske också...