Påskatåget den 16 och 19 april Kl 10 - 15

Öppet kl. 10 – 15

Äntligen dags för påsk och naturligtvis för Påskatåget. I år är det två dagar som gäller!

Som vanligt har vi laddat för en trevlig utflykt för hela familjen. Massor att se och göra och passar för alla åldrar.

Tävling för alla

Leta småkycklingar och vinn det gigantiska påskägget med godis! Detta är vårt roliga tävlingstema både på påsklovsonsdagen och på självaste Påskaftonen. Alltid uppskattat.

Nu börjar våren komma på riktigt och lokaler och utställningar är uppäggade, Millans Café är laddat med hembakad kärlek Stinsens rostade Lyxvåffla. Som vi har väntat 🙂

Fyndhörnan är laddad med fynd och mycket annat. Lok, vagnar och banor är nyputsade och fina och Biografen  SAGA visar gamla filmer på bl a Karlshamn-Vislanda-Bolmen-Halmstad Järnväg (Bolmenbanan) och Stinsen på Lyckås med Edward Persson i huvudrollen.

Fina utställningar

Du kan återigen njuta av Camilla Odgaards fina dockskåp som finns utplacerade lokalerna. Dessutom har Camilla byggt upp sin Trollskog med egna handgjorda troll med stor personlighet och berättelsen om trollet Blåfot.

Willy Bergs små bilmodeller och Nils-Inge Gustavssons fina modeller av gamla bensinmackar hittar du i rummet ”Bilnostalgi”. Sedan har vi Jonas Richthoffs historiska montrar med en rapsodi av tennsoldater och då inte minst Slaget vid Narva. En riktig historielektion. Och en hel del mer.

Lilla Småland

Vår underbara miniatyrvärld och historiebok över sydvästra Småland växer vidare och du kan njuta av ett detaljrikt och fantasifullt landskap. Lidhult är klart med en uppsjö av nybyggda modellhus i exakta kopior av 40-50-talet. Och i staden händer det massor av små episoder som det gäller att upptäcka. Här kommer det cyklister och bilar kör av vägen. Ett bröllopspar på vespa och där borta halkar likkistan ur bilen. Lidhultsån rinner för fullt och kvarnen är igång.

Tågen rullar runt i makligt takt och visar upp hela historien med ånglok från 1880 till de sista rälsbussarna på 60-talet.  Ångbåten Vega ligger och guppar vid piren vid Unnens station, och lite längre in kan du se hur man tar upp stockar till Unnens stora sågverk som revs på 1940-talet.

Du vet väl att förr kunde man köpa en tågbiljett från Östra station i Halmstad till Unnaryd. Då ingick det en extra transport från Åsen ner till Unnen, och därefter blev det ångbåt resten av vägen….

Alla hus, vägar, miljöer, träd, buskar, bilar, tåg, bäckar, sjöar är handgjorda. Vi fyller hela tiden på med små episoder och händelser i miljöerna. Vi bygger ut de tekniska specialeffekterna som du inte hittar någon annanstans. Ibland är det du som trycker på en knapp. Ibland är det datorn som bestämmer vad som ska hända.

Landet Somewhere

Landet Somewhere är en liten pärla på 15 x 5 meter. Dr Schultzes livsverk och gamla privata modelljärnväg är en fantastisk resa tillbaka till 50- och 60-talets modellbygge. Det var denna modell som föreningen återuppbyggde mellan 2000 och 2012 och 15 000 timmars ideellt arbete.

Här finner du också historien om den jovialiske och samtidigt infallsrike doktorn från Köpenhamn. Utställningen är intressant läsning för den intresserade.

Skaparhörnan

Alla småbanor är trimmade för att barnen ska kunna köra själva och ha riktigt roligt. Världssuccén Haren & Sköldpaddan är igång och det är bara att tävla om vem som är snabbast av de två djuren. :-). Den populära Robotbanan är uppfräschad och fin. Det är bara att utmana pappa och mamma, eller din kompis. Vill du hellre pyssla, eller bygga med Lego så gör du det.

Föredrag

Berättelsen om Bolmenbanan. Ronny Nilsson, vår expert på Bolmenbanan (och mycket annat) berättar om det fantastiska bygget av Halmstad-Bolmen Järnväg i slutet av 1800-talet. TIDER: 11.30, 12.30 samt 13.30. PLATS: Biografen SAGA.

Minivärlden Ljungby har alltid något intressant och skoj för alla åldrar och de flesta intressen – ett upplevelse- och aktivitetsmål för hela familjen.

Välkommen till Påskatåget. 🙂

 

Några  glada vinnare av jätteägget

Det blev två fina äggvinster på Påskatåget 2023. På onsdagen vann Nathaniel Wlazlack från Vaggeryd och på påskaftonen vann Ronja och Anton från Kungsbacka. Stort grattis på er och välkomna tillbaka.

 

Vinnare 2018 lyckades vi inte få på bild, men i år kommer vi inte att missa.

Vinnare 2017. Mattias Johansson 11 år med sitt stora ägg. Anton Bengtsson 10 år med en T-shirt.
Båda letade rätt och hittade 63 ägg.


Mattias Johansson


Anton Bengtsson

Några glada vinnare av godisägget 2015 och 2016:
Vinnare Påskatåget 2016, DSC_0002

 

 

 

 

 

 

 

Vinnare Påskatåget 2015, IMG_2246

 

Du gillar kanske också...