Sommarjobb 2021 2021

Carina, Millans Kafé
Carina i Millans Kafé

Dags att söka sommarjobb på Minivärlden.

Vi brukar anställa sex gymnasieungdomar varje år. Dessutom kan du söka jobb på Minivärlden via Ljungby kommuns sommarjobbsgaranti. Oavsett om det är vi eller kommunen som anställer så gäller samma tider, lön och regler. Bara så att du vet.

Måndag till fredag kl 09.30 – 15.30 inkl lunch 30 minuter.

Du jobbar tre veckor och kan välja mellan två perioder:

  1. Vecka 27, 28, 29
  2. Vecka 30, 31, 32

Den 2 juli, fredagen före vi öppnar, har vi en ordentlig utbildningsdag där du verkligen får lära dig hur jobbet ska skötas. Den vill vi att du är med på.

För att det ska bli ”rätt person på rätt plats” så kan du läsa igenom här nedanför vilka olika jobb vi har. Skriv gärna vad du är intresserad av och vill göra när du ansöker. Det gäller även till kommunen.

Vi har sex olika områden med lite olika inriktning.

Guide/besöksvärd

  • Kassa/entré
  • Café/shop/kök
  • Skaparhörnan
  • Biograf/utställningar

Tåg- och teknikvärd

  1. Schultzes bana
  2. Lilla Småland

Kasse/Entré

Uppgiften är att ta emot våra besökare på ett trevligt sätt, ge kort information samt sälja biljetter.

Du är den första person våra besökare möter och har därför ett stort ansvar för att bygga upp rätt förväntningar hos besökaren, få dem att känna sig extra välkomna oavsett om det är en tågnörd eller en barnfamilj. Du ska alltså tycka om att prata med folk du inte känner.

Du måste också hålla ordning och reda på betalningarna, kassan, hur många som är inne. Du får också räkna med att det kan uppstå kö och då informera de som väntar att det kan ta lite tid.

De flesta utländska besökare pratar engelska, men gillar du andra språk och vill träna så brukar det under normala år komma många tyskar, danskar och holländare.

Café/shop/kök

Uppgiften är att erbjuda/sälja hembakad fika, glass samt sälja de saker som vi har i shopen.

Du ska alltså tycka om att prata med folk, vara trevlig och serviceinriktad. Du måste hålla ordning på kassan och ta betalt. Ibland kan det bli kö och då får du se till att besökarna känner sig sedda även när de väntar på sin tur.

Vi serverar allt från caféet på bricka pga av Corona. Det gäller sedan att hålla rent i caféet, torka bord, tömma papperskorgar, bära ut disk och rester. I köket har du hand om disk, kokar kaffe/te och tillagar frallor.

Ordning och reda är det som gäller i café/kök. Tillsammans med oss tillser du att vi följer krav från kommunens hälsomyndighet.

I vår lilla shop ska du se till att det är en spännande presentation av varor och inte tveka på att visa upp/tipsa om dem för besökarna.

Skaparhörnan

Här är det barnen som står i centrum. Vi har flera roliga aktiviteter för dem. Här kan det vara väldigt lugnt ibland, men oftast mycket att stå i. Du ska alltså tycka om barn och inte minst deras föräldrar, vara serviceinriktad och tycka om att prata med folk. Barn är ju som de är och allt ska ske med en gång.

Vi har en robotbana som ibland kräver lite enkel instruktion, diplomskrivning och batteribyte. Vi har en tågbana som går själv, men man behöver ha koll.

Ritbordet har plats för 6 – 8 barn. Där kan de måla/rita, måla gubbar, klistra ihop små hus med mera. Här får man serva med färger och papper. Det gäller att hålla ordning.

Du kommer också hjälpa till med små tågbanor som barnen kan köra på egen hand. Där behövs ofta en hjälpande hand.

Biograf/utställningar

Här är du verkligen besöksvärd. Du ska vara välkomnande, svara på frågor, berätta kort om vad som finns i rummen. Dessutom hålla koll på att ingen besökare rör våra fina montrar.

Du ska alltså inte vara rädd för att möta och prata med okända människor.

Schultzes bana

Här handlar det mer om teknik och att köra tågen på banan på ett säkert och varierande vis. Vi brukar köra fyra tåg åt gången.

Jobbet är ganska enkelt, men det gäller att hålla koncentrationen uppe. Ibland krånglar det till sig och då gäller det att snabbt hitta vad som har hänt för att få i gång banan igen. Man kan tappa vagnar, något tåg fastnar, en vagn spårar ur etc.

Banan måste också underhållas ordentligt varje dag genom att putsa räls, kolla av att alla lok är OK, meddela eventuella problem till ansvariga etc. Du ska inte vara rädd att heja på besökare eller svara på frågor.

Lilla Småland

Detta är vår nya stora modelljärnväg med förebild från verkligheten i Ljungby kommun. Här kör vi en hel del tåg via datorstyrning. Vi har också ett tiotal specialeffekter på modellen.

Här handlar det också om teknik, att hålla mycket koll på vad som händer, och inte händer. Du behöver kunna hitta vad som hänt om tågen stannar eller om någon specialeffekt inte fungerar. Jobbet kräver att du håller koncentrationen uppe, men det är mer övervakning än på Schultzes bana.

För besökare ska du kunna berätta lite om varje station men framför allt bjuda in till att besökarna berättar sina historier och minnen från järnvägen. Du får alltså inte vara rädd för att heja och småprata med besökare.