Tomtetåget – REKORD!

 Uppladdning! Vi har alltid uppladdning före insläpp och idag var vi många! Kanske för många medlemmar. ”Vem vet, det kommer kanske fler medlemmar än besökare”, sa någon.

 Så började det strömma in besökare. Oj vad det strömmade! Alla besökare älskar Dr. Schultzes modelljärnväg med sin charm, personlighet och spännande miljö. Bengt hade mycket att berätta om banan och uppbygget, som han var en stor del av.

 Och trångt blev det vid Lilla Småland också, trots att Graham och Christer drog in magarna! Alla vill titta, men kanske inte upp…

 Robotbanan är en av våra med populära aktiviteter. Det ser ofta ut som att de vuxna hjälper de små, men det är egentligen tvärtom. Barnen lär sig styra direkt!

 När  man står vid Guffe, stationen med den stora kolgruvan och ser Spiralens berg i bakgrunden väcks tankarna till liv. En resa till Rocky Mountains är kanske sommarens resemål…

 Vid ett bord hittade vi Carina, Angelika och Lasse som visade hur vi bygger träd, målar figurer och skapar andra smådetaljer som gör stort intryck!

 Emellanåt fick Konduktör Nilsson slå sig ner i den stol som en gång tillhörde stationsskrivaren vid Ljungby station. Konduktör Nilsson sitter alltså till höger och barnen fotograferar sig med tomtefar till vänster, som lugnt kan sitta stilla när konduktören tvangs resa sig…

 …så fort kön flyttats från entrén till caféet.

 Håkan är lika dekorerad som vanligt och Duvlinn hälsade på.

 Det finns gott om historiska bilder och filmer att sjunka in i. Liksom bekväma tågsoffor, när du väl tittar på filmerna.

 Styrhytten ockuperades av två lugna, duktiga lokförare; David och Joel Darj. De fick avlösning av Bengt, Kim och flera andra.

 Visst är det härligt att slå sig ned på en bänk och prata gamla minnen.

Tut-tut för nu kommer Tomtetåget lastat med julklappar och en julgran såklart!

 En tomte fick följa med också! Här går det undan för allt ska fram i tid till den 24. Eftersom Tomtetåget är den 27 är det alltså den 24 december 2019 det gäller. Men världen är så stor så stor och Aston Delta Järnvägs godsdivison ack så liten.

 Extra hjälp i köket fick Bitte av Håkans fru, Agneta.

 Ja, de flesta köpte fika men snön lyste med sin frånvaro. När detta skrivs, efter jul, ligger snön 20 cm djup. Visst är det konstigt att tomten måste ha kommit och gått och nyårsklockan klämtat och tystnat innan snön kan falla och töa.

 Vår skaparhörna var ständigt ockuperad där du kan måla, klippa och klistra hus, måla Minivärlds-figurer, måla ett träd och annat skojigt.

 Så var Tomtetåget till ända. Ja vi stängde 16:00, men de sista besökarna lämnade caféet kl. 16:30. Allt hembakat tog slut, frallorna tog slut, glassen sålde ut och tågbanan Tomteland får nu gå i ide ett år till den 27 december 2019.

 Så vill vi avsluta med några bilder dagarna före och efter Tomtetåget. Här syns Bengt Swahn med kompisen Bengt från MHF Vislanda. ”Hej, det är Bengt!”, sa den mjuka rösten i luren när de ringde och anmälde ankomsten med den bilbana som de donerat till oss. ”Nä, det är inte du”, svarade Anders som tog emot bilbanan. ”Jo”, svarade Bengt den andre. ”Är du förkyld?”, frågade Anders försiktigt eftersom rösten inte alls lät som Bengt Swahns djupa basröst.

 Här är hela lasset med bilar, körkontroller, reservdelar och andra mackapärer och mojänger.

 Här ska Bolmens station breda ut sig framför vattnet i sjön Bolmen. Hur ska vi undvika många små serviceluckor som hackar sönder landskapet? Jo en gång, eller långgång, eller långlucka som namnet blev. Danne kom med ett förslag hur den kan hissas upp och ned. Upp när landskapet ska synas och ned när någon ska in och serva.

 Åke och Tommy planerar bansträckningen mellan Byholma och Piksborg.

 För att undvika klåfingrar har Tommy cyanidbehandlat en radiemall. Hmm…om jag tuggar på radiemallen kanske det kan bildas vätecyanid, och det används ju för att utvinna guld! Heureka! Vi har funnit en metod att framställa äkta guldtänder!! Vi kan bli rika. =D

 Några som blev rika på erfarenheter var indianerna, vars fjäderhatt det ser ut som att Graham limmar och målar. Bara att trä på runt hjässan. Sanning att säga är det vass till insjöarna.

Vass på alla 2018 års erfarenheter, roliga stunder, SVT-filmningar, över 4 000 besökare, möten med nya och gamla, unga, och bekanta människor, sommarhetta och snöbrist, framsteg och motgångar, utmanande problem och kluriga lösningar, så tackar vi för oss och ses snart i 2019 års blogg. Gott nytt – i efterskott!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.