Hur många har åkt bolmenbanan från halmstad Östra?

Hur många har åkt Bolmenbanan från Halmstad Östra?
Ja det var en hel del som minns hur man tog rälsbussen upp till Piksborg för att njuta av natur och en båttur. Eller till Bolmens station där det fanns ett sommarkollo i Öjarp. Inte så konstigt för nu hade vi Söndrums PRO på besök.

”Jag minns att mina systrar fick åka iväg till kollo i Bolmen. men jag fick aldrig åka med. De hade det jätteroligt och jag fick en lugn stund….”

Bolmenbanan var ju en viktig transportled mellan det låglänta Halland och det höglänta Småland. ”Banan började på 4,3 m vid Östra Station och toppade på ”Läppens” banvaktsstuga med 183 meter”, berättade Ronny Nilsson, vår levande järnvägsexpert som lagt i stort sett hela sitt liv i SJs händer.

Vilken tur att vi kunde kalla in honom en dag som denna när vi visste att många av besökarna var ”experter” på just Bolmenbanan.

”Jag jobbade som busschaufför från 1967 till pensionen” berättar en av deltagarna. Ronny Nilsson fyller i: ”Järnvägen lades ju ner 1966, rälsen revs upp och SJ satte in bussar istället. Det blev en så kallad spårlös station med full service utan tåg.”

Efter information, guidning, visning och egen rundvandring var det så dags för fika i Millans Kafé. Alltid hembakat 😀. Lite sent kan ,an tycka med gruppen hade varit och smörjt kråset innan besöket med Ljungbys bästa husmanskost på #Gästgivargården.

Vi ses i sommar!!!

https://minivarlden.se/sommaroppet/

https://www.facebook.com/967361288537983/posts/1011052934168818

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.