En förtrollad värld. Lilla Småland!

Sommaren 2022 kan du uppleva stationen Bökö, samhället Lidhult med den vackra Lidhultsån samt det framväxande området kring samhällena Åsen, Unnen och Byholma.

En cyklist trampar förbi. Någon tänder i ett hus när mörkret faller. Ett tåg stannar till vid stationen. Det gnisslar och ryker. Tryck på en knapp: en hund börjar skälla. Och så är det redan gryning.

Mitt på dagen är det aktivitet i det lilla samhället Lidhult. Lastbilar passerar. Ett bröllop är över och brudparet lämnar lyckligt på en vespa mot framtiden. Här kommer två personer cyklande och vad är det som ligger under den stora gaffeltrucken vid sågverket, som senare blev världsledande innovatör.

Bort över nejden blåser det östliga vindar och vågorna slår yvigt på sjön Unnens vattenyta. Ångbåten Vega ligger och svänger vid kajen samtidigt som röken drar bort över höstfärgerna vid Åsen.

Det är så du kommer uppleva Lilla Småland på plats på Minivärlden. Och vi bygger hela tiden vidare med småländsk envishet. Varje månad händer något nytt så detta vill du inte missa!

En Smålandsk historiebok i modell

Lilla Småland är namnet på vår spännande miniatyrvärld, som kommer att växa till drygt 450 kvadratmeter. Här möter du ett Småländskt landskap med verkliga berättelser.

Ljungby var under 1900-talets första hälft en järnvägsknut med två tåglinjer som korsade varandra mitt i stan. Den smalspåriga sträckan stängdes ner år 1966 och den normalspåriga år 1997. Det var dessa järnvägar som gav liv till alla små bondgårdar, byar och samhällen. Industrier startades, människor flyttade dit och livet växte fram.

Lilla Småland är berättelsen om hur en karg och fattig del av Sverige förvandlades från bondesamhälle till en stark industriell region, från senare delen av 1800-talet fram till idag. Helt enkelt en historiebok i modell.

Allt du ser är handgjort in i minsta detalj.

Lilla Småland är en modelljärnväg, eller miniatyrvärld som vi brukar säga. En modelljärnväg visar mest räls och tåg. Lilla Småland är så mycket mer, med stora landskapsytor, byggnader, vägar, hus, djur och natur. Allt detta byggs för hand av metall, trä, plast, lera, tyg och vissa specialmaterial.

Våra modellbyggare arbetar ideellt för att skapa miljöer och scenario. Tåg kör, cyklister cyklar, människor går och traktorer plöjer. Skogen susar, träden vajar. Och mitt i allt detta smyger det sig in berättelser från livet längs de viktiga järnvägarna. Vem vet kanske ditt hus blir modell på Lilla Småland? Eller du själv? Precis som i verkligheten fast i en miniatyrvärld.

Verkliga berättelser

När miniatyrvärlden Lilla Småland är färdigbygg så kan du uppleva Ryssby, Målaskog, Tutaryd, Ljungby, Stavsjö/Dragaryd, Angelstad, Bolmen, Piksborg, Byholma, Åsen, Unnen, Lidhult, Bökö, Lagan, Vittaryd, Kånna, Bäck och Hamneda. Vi kommer visa utsnitt från varje samhälles guldålder i en spännande mix av landskap.

Historiken är viktig men historierna likaså. Vi vill berätta ge dig källbaserad fakta, lokala skrönor och sägner. Det blir mycket verklighet och en liten gnutta fantasi också…

”Lilla Småland” är egentligen vårt samlingsnamn för att visa småländska samhällen som växte upp tack vare tre järnvägar.

Halmstad-Bolmens Järnväg, 1067 mm spårvidd (1889 – 1966)
Vislanda-Bolmens Järnväg, 1067 mm spårvidd (1878 – 1966)
Skåne-Smålands Järnväg, 1435 mm spårvidd (1893/1899 – 1997)

Vårt mål är att bygga upp dessa banor med 17 stationssamhällen och andra sevärdheter som ligger inom nuvarande Ljungby kommun. Miniatyrvärlden Lilla Småland blir cirka 500 m2.

Helt ärligt, runt om i hela Sverige så fanns det liknande byar som Lidhult eller Lagan. De hade bara andra namn. När du upplever Lilla Småland på Minivärlden så kan du praktiskt taget se din egen hembygd, om du kisar lite med ögonen…

Just nu/aktuellt

Sommaren 2022 kan du uppleva stationen Bökö, samhället Lidhult med den vackra Lidhultsån samt det framväxande området kring samhällena Åsen, Unnen och Byholma.

Det krävs modellbyggare, tekniker, snickare, projektledare, IT-tekniker, programmerare, finmekaniker, 3D-konstruktörer, konstnärer och många fler för att skapa Lilla Småland. Ju fler desto bättre. Du får gärna hjälpa till. Här kan du läsa mer om att hjälpa till på plats eller hemifrån. 

Framtiden

Bökö – xx kvm – 99% färdigt.
För dig ser det färdigt ut. För oss finns det några små detaljer kvar, men det kommer du inte att märka.
Tågen kör.

Lidhult – xx kvm – 75% färdigt
Här finns nu ett nästintill komplett landskap.
Tåg kör.

Hösten 2022: färdigställa landskapet med många detaljer i ”Lidhult City”. Driftsätta en bilbana.

Åsen och Unnen – xx kvm – 20% färdigt
Topografin och de grova dragen är synliga. Vissa specialeffekter är igång.
Flera modellhus är byggda.
Tågen kör.

Hösten 2022: detaljtopografi, allt landskap, specialeffekter, elsystem.

Byholma – xx kvm – 10% färdigt
Planeringen för landskap är påbörjad med mock-uphus.
Tågen kör.

Piksborg och Bolmen
Rälsen ligger och tågen kör på de flesta platser.
Vi har många idéer om hur landskapet ska byggas,
men ännu är inget bestämt. Eventuellt måste vi bygga om underredet för
att kunna bygga sjön Bolmen med riktigt vatten, 6×3 m.

Framtida stationer
Angelstad, Stavsjö/Dragaryd, Ljungby, Tutaryd, Ryssby, Målaskog,
samt Lagan, Vittaryd, Kånna, Bäck, Hamneda.

Dessa stationer är ännu inte planerade mer än i att de ska byggas i framtiden.

Du får gärna hjälpa till. Här kan du läsa mer om att hjälpa till på plats eller hemifrån. 

Du gillar kanske också...