En förtrollad värld. Lilla Småland!

Norra Europas vackraste miniatyrvärld

En cyklist trampar förbi. Någon tänder oljelampan i en liten stuga när mörkret faller på. Ett ångtåg stannar till vid stationen och kvällens sista rälsbuss lämnar för färden mot nästa station. Det gnisslar och ryker. Tryck på en knapp: en cyklist trampar förbi din näsa! Ugglorna hörs inne i skogen, och så är det redan gryning! Varje kvart skiftar dagen till natt.

”När jag ser det skymma över Lidhult och ljusen börjar tändas, då är det fanimej bättre än i verkligheten”

Lilla Småland är namnet på vår spännande miniatyrvärld, som kommer att växa till drygt 750 kvadratmeter. Här möter du ett småländskt landskap med verkliga berättelser och nästan sanna sagor. En historiebok i modell som visar Smålands och Sveriges förvandling från bondesamhälle till ett industri- och entreprenörsskapsland.

Sommaren 2024 kan du uppleva…

fotoutställningar, dokumentärfilmer och berättelser tillsammans med miniatyrvärlden som vuxit till 200 m2 med sina stationer och många, många, små detaljer. Ja, det finns så många detaljer att du garanterat inte kommer att upptäcka alla vid ditt första besök. Hjärnan orkar helt enkelt inte ta in allt det vackra som Minivärldens landskapare och uppfinnare har skapat för dig.

Den lantliga idyllen Bökö

med sina hungriga hönor som pickar på marken, om du trycker på knappen. Mjökbilen kommer körandes, och visst är väl stinsen ute och ror?

Det livliga samhället Lidhult

med sågverken och den vackra Lidhultsån med riktigt vatten.

Mitt på dagen är det aktivitet i det lilla samhället Lidhult. Lastbilar passerar. Ett bröllop är över och brudparet lämnar lyckligt på en vespa mot framtiden. Här kommer två personer cyklandes, om du startar deras cykeltur men en knapp!

Men, vad är det som ligger under den stora gaffeltrucken vid sågverket? Det du ser är kanske lite läskigt. Hur som helst blev Lidhults Mekaniska Verkstad senare Kalmar LMV/Kalmar, den världsledande gaffeltruckinnovatören.

Höstiga Åsen och Unnen

Bort över nejden blåser det östliga vindar och vågorna slår yvigt på sjön Unnens vattenyta. Ångbåten Vega kränger vid stenpiren samtidigt som skorstensröken drar bort över höstfärgerna vid Åsen.

Stationen Åsen med höstlandskap och den brinnande ladan – ja, hur ledsamt det än är så brinner den (nästan) upp! Unnen, stationen med samma namn som sjön Unnen ligger bara någon kilometer från Åsen.  Timmertågen går mellan stationerna i det stormiga höstlandskapet med de vackra färgerna på träden.

Åsen och Unnen är nästan färdigt, men det saknas fortfarande 400 modellträd, varav 40 av dem kommer att blåsa i höststormarna.

Byholma under byggnation

Byholma station är en typisk landsbygdsstation med några affärer och en smedja. Tänk så många sådana små byar, med helt andra namn, som vuxit fram i Sverige, och världen, dit järnvägen drog fram.

Byholma är under byggnation och detaljplanering. Här får du se hur Minivärldens landskapare, uppfinnare, historiker och projektörer designar och arbetar fram det som ska bli Byholma.

Några saker finns faktiskt på plats. Ett par modellhus har byggts, och på stationshuset fejar sotar’n med sin krejsborste.

Du ser också hur planering av ytorna och kommande bilbanor pågår.

Det finns faktiskt en hemlighet i Byholma, men den får du se först när du besöker Minivärlden och dagen blir till natt.

Piksborg och Bolmen under byggnation

Bolmen var slutstationen på den järnväg som byggdes för att frakta ut den värdefulla skogen från Småland till Karlshamns hamn. Vi har nu byggt ett golv så att du verkligen ser stationerna men landskapet är ännu bara på idéstadiet.

I Piksborg låg en 1300-talsborg som skyddade svenskarna mot danskarna och samtidigt fungerade som ”skattekontor”. Den ska naturligtvis byggas, även om järnvägen drog fram 550 år senare. Men så mycket annat sevärt, förutom den sköna naturen, finns inte att visa i Piksborg.

Bolmen är för närvarande slutstation och här kommer vi i framtiden att visa hur det lilla fiskesamhället blev en järnvägsknut.

En Småländsk historiebok i modell

Lilla Småland är det projekt som upptar många timmar för medlemmarna på Minivärlden. Vi bygger hela tiden vidare med småländsk envishet. Varje månad händer något nytt så detta vill du inte missa!

Ljungby var under 1900-talets första hälft en järnvägsknut med två tåglinjer som korsade varandra mitt i stan. Den smalspåriga sträckan stängdes ner år 1966 och den normalspåriga år 1997. Det var dessa järnvägar som gav liv till alla små bondgårdar, byar och samhällen. Industrier startades, människor flyttade dit och livet växte fram.

Lilla Småland är berättelsen om hur en karg och fattig del av Sverige förvandlades från bondesamhälle till en stark industriell region, från senare delen av 1800-talet fram till idag. Helt enkelt en historiebok i modell.

Allt du ser är handgjort in i minsta detalj.

Lilla Småland är en modelljärnväg, eller miniatyrvärld som vi brukar säga. En modelljärnväg visar mest räls och tåg. Lilla Småland är så mycket mer, med stora landskapsytor, byggnader, vägar, hus, djur och natur. Allt detta byggs för hand av metall, trä, plast, lera, tyg och vissa specialmaterial.

Våra modellbyggare arbetar ideellt för att skapa miljöer och scenario. Tåg kör, cyklister cyklar, människor går och traktorer plöjer. Skogen susar, träden vajar. Och mitt i allt detta smyger det sig in berättelser från livet längs de viktiga järnvägarna. Vem vet kanske ditt hus blir modell på Lilla Småland? Eller du själv? Precis som i verkligheten fast i en miniatyrvärld.

Lilla Småland blir aldrig färdig

När miniatyrvärlden Lilla Småland är ”färdigbyggd” så kan du uppleva Ljungby, Ryssby, Målaskog, Tutaryd, Stavsjö/Dragaryd, Angelstad, Bolmen, Piksborg, Byholma, Åsen, Unnen, Lidhult, Bökö, Vittaryd, Lagan, Kånna, Bäck, Hamneda, Hornsborg och såklart Agunnaryd. Men, i Agunnaryd gick ju inga tåg, tänker den inbitne. Nej, det är korrekt, men platsen genererade många järnvägstransporter och arbeten för de lokala sågverken då Ingvar Kamprad grundande IKEA i byn. Det vill vi verkligen visa! Järnvägen och samhället hänger ju ihop.

Vi kommer visa utsnitt från varje samhälles guldålder i en spännande mix av landskap. Historiken är viktig men historierna likaså. Vi vill bjuda dig på källbaserad fakta, lokala skrönor och sägner. Det blir mycket verklighet och en liten gnutta fantasi också…

Järnvägshistoria

”Lilla Småland” är egentligen vårt samlingsnamn för att visa småländska samhällen som växte upp tack vare tre järnvägar.

Halmstad-Bolmens Järnväg, 1067 mm spårvidd (1889 – 1966)
Vislanda-Bolmens Järnväg, 1067 mm spårvidd (1878 – 1966)
Skåne-Smålands Järnväg, 1435 mm spårvidd (1893/1899 – 1997)

Vårt mål är att bygga upp dessa banor med cirka 20 stationssamhällen och andra sevärdheter som ligger inom nuvarande Ljungby kommun. Miniatyrvärlden Lilla Småland blir cirka 750 m2.

Helt ärligt, runt om i hela Sverige så fanns det liknande byar som Lidhult eller Lagan. De hade bara andra namn. När du upplever Lilla Småland på Minivärlden så kan du praktiskt taget se din egen hembygd, om du kisar lite med ögonen…

Framtiden

Det krävs modellbyggare, uppfinnare, snickare, projektledare, landskapare, IT-tekniker, programmerare, finmekaniker, 3D-konstruktörer, konstnärer och många fler för att skapa Lilla Småland. Ju fler desto bättre. Du får gärna hjälpa till. Här kan du läsa mer om att hjälpa till på plats eller hemifrån. 

Bökö – 16 kvm – 99% färdigt.

För dig ser det färdigt ut. För oss finns det några små detaljer kvar, men det kommer du inte att märka.

Lidhult – 14 kvm – 85% färdigt

Här finns nu ett nästintill komplett landskap.

Tåg kör men mer tågtrafik ska skapas. Belysningsprogrammering pågår. Bilbanor trimmas in.

Åsen och Unnen – 13 kvm – 50% färdigt

Topografin och de grova dragen är synliga. Mycket detaljlandskap gör stationerna vackra men en hel del kvarstår.

De flesta specialeffekterna fungerar men arbetet med att få vinden att blåsa på den vajande höstskogen pågår. Belysningen ska byggas och programmeras.

Byholma – 15 kvm – 10% färdigt

Planeringen för landskap är påbörjad med mock-uphus och ytor. En bilbana är under planering och en hemlig specialeffekt i landskapet har implementerats rent tekniskt. Tågen kör men trafiken ska utökas.

Piksborg och Bolmen – 28 kvm

Rälsen ligger och tågen kör men trafiken ska verkligen utökas!

Vi har många idéer om hur landskapet ska byggas,
men ännu är inget bestämt. Eventuellt måste vi bygga om underredet för
att kunna bygga sjön Bolmen med riktigt vatten, 7×3 m.

Framtida stationer

Angelstad, Stavsjö/Dragaryd, Ljungby, Tutaryd, Ryssby, Målaskog,
samt Lagan, Vittaryd, Kånna, Bäck, Hamneda,  Hornsborg och så Agunnaryd.

Dessa stationer är ännu inte planerade mer än i att de ska byggas i framtiden.

Du får gärna hjälpa till. Här kan du läsa mer om att hjälpa till på plats eller hemifrån. 

Du gillar kanske också...